Γιατί ο Δεκέμβριος είναι μήνας των εμφραγμάτων (;)

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 22 Δεκεμβρίου 2013


Ο αγαπημένος μήνας Δεκέμβριος φέρνει μαζί του τα Χριστούγεννα και τα πρώτα κρύα, αλλά και... πολλά καρδιαγγειακά επεισόδια. Η πτώση της μέσης εξωτερικής θερμοκρασίας συνδέεται με τα επεισόδια αυτά.

Όπως αναφέρουν έρευνες, ένα στα τέσσερα εμφράγματα εκδηλώνονται αυτήν την περίοδο, συγκριτικά με άλλες εποχές του χρόνου.

Σε μελέτη διαπιστώθηκε πως για κάθε έναν βαθμό Κελσίου που πέφτει το θερμόμετρο σε μια συγκεκριμένη μέρα, παρατηρούνται γύρω στα 200 εμφράγματα παραπάνω.

Ακόμα, στη διάρκεια του μήνα, μια μείωση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό σχετίζεται με μια σωρευτική αύξηση κατά 2% στον κίνδυνο εμφράγματος.

Σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, στην οποία συλλέχθηκαν στοιχεία από 84.000 εισαγωγές ατόμων λόγω εμφράγματος σε βρετανικά νοσοκομεία κατά την τελευταία τριετία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων από την πτώση της θερμοκρασίας. Τα άτομα ηλικίας 75–84 ετών – και ιδίως όσοι έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας – φαίνεται να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τη μεταβολή της θερμοκρασίας, ενώ όσοι παίρνουν ασπιρίνη για καιρό, είναι λιγότερο ευάλωτοι. 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η αγγειοσύσπαση που δημιουργείται από το κρύο οδηγεί σε αύξηση της πίεσης, αυξάνονται οι θρόμβοι στο αίμα, ενώ το χειμώνα πληθαίνουν ο λοιμώξεις που επιβαρύνουν πάρα πολύ το καρδιαγγειακό σύστημα. Το αξιοσημείωτο είναι όμως πως το έμφραγμα έρχεται όχι τις ημέρες της λοίμωξης, αλλά κατά την ανάρρωση, σχεδόν μία εβδομάδα μετά. Γι' αυτό και οι καρδιοπαθείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μετά από κάθε κρυολόγημα, σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό. 

Το ποσοστό των εμφραγμάτων κορυφώνεται ακόμη και στην εβδομάδα που μεσολαβεί μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, λόγω διατροφικής κραιπάλης.

Πηγή: akous.gr

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια