Σε κατασχέσεις κοινωνικών επιδομάτων που καταβάλλονται σε οικονομικά αδύναμους πολίτες, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και οφειλέτες του Δημοσίου, προχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εισπράξουν απλήρωτα ποσά φόρων από όπου θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο.

Θύματα της πρακτικής αυτή είναι πλέον ακόμα και άνεργοι οι οποίοι έχουν ως μόνα έσοδα για την επιβίωσή τους τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Παράνομη όμως θωρείται αυτή η πολιτική, καθώς τα επιδόματα που καταβάλλονται για κοινωνικούς λόγους δεν επιτρέπεται να κατάσχονται για χρέη προς το Δημόσιο.

Στην ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα με βάση την παράγραφο 7 του άρθρου 5 του Ν. 3552/2007 το επίδομα ανεργίας είναι ακατάσχετο, δηλαδή δεν μπορεί να δεσμευθεί και να κατασχεθεί από την εφορία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Οι πληρωμές κοινωνικών παροχών μέσω τραπεζικών λογαριασμών φαίνεται ότι λειτουργούν ως «γκρίζες ζώνες» κατά την εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε περίπτωση ανέργου που όφειλε στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμη οφειλή 1.300 ευρώ και διαπίστωσε προς μεγάλη του απογοήτευση ότι η εφορία προχώρησε σε κατάσχεση του επιδόματος ανεργίας ύψους 362 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Όταν μάλιστα επισκέφθηκε το κατάστημα της Τράπεζας για να προβεί σε ανάληψη του ποσού του επιδόματος διαπίστωσε ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού του είχε μηδενιστεί. Μετά από ερώτηση του απαντήθηκε ότι το ποσό αυτό κατασχέθηκε για την οφειλή του προς το Δημόσιο.

Οι Τράπεζες και οι εφορίες επιτρέπουν τις κατασχέσεις επιδομάτων ανεργίας, ειδικά στις περιπτώσεις, στις οποίες οι λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται τα επιδόματα από τον ΟΑΕΔ δεν είναι λογαριασμοί μισθοδοσίας αλλά απλοί ταμιευτηρίου. Σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις η Εφορία δύναται να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για την ενέργειά της το γεγονός ότι ο λογαριασμός αυτός δεν είναι μισθοδοσίας, αλλά κοινός λογαριασμός ταμιευτηρίου.

Μπορεί άρα ισχυριζόμενος ότι δεν είχε γνώση πως το ποσό που υπήρχε στον λογαριασμό ήταν επίδομα ανεργίας να προβεί σε κατάσχεση με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή: koolnews.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

networkedBlogs

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια