Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας από τον ήλιο...

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 5 Αυγούστου 2013


Το καλοκαίρι σημαίνει περισσότερος χρόνος σε υπαίθριους χώρους – και μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο εκτίθενται τα μάτια μας στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, ιδίως στη UVB, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε μεγαλώνοντας να εκδηλώσουμε προβλήματα όπως ο καταρράκτης, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η εμφάνιση μορφωμάτων, ακόμα και καρκίνου, στο εσωτερικό των ματιών.

«Η υπεριώδης ακτινοβολία – είτε είναι η φυσική του ήλιου, είτε τεχνητή όπως η UVA που χρησιμοποιείται στα σολάριουμ – μπορεί να βλάψει τους επιφανειακούς ιστούς των ματιών, όπως ο κερατοειδής χιτώνας, αλλά και τους εσωτερικούς, όπως ο οφθαλμικός φακός (δημιουργείται καταρράκτης) και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας (εκφύλιση ωχράς κηλίδας)», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επικίνδυνη για τα μάτια – και όχι μόνο αυτή στην οποία εκτίθενται όταν κοιτούν τον ήλιο, πράγμα που αντενδείκνυται εντελώς, αλλά και αυτή που αντανακλάται από λείες επιφάνειες, όπως η άσφαλτος, η άμμος, η θάλασσα, ακόμα και το νερό της πισίνας».

Επειδή ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος για τα μάτια, τα γυαλιά ηλίου που δεσμεύουν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) μάς είναι απαραίτητα – και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία, δεδομένου ότι η δράση της UV είναι αθροιστική με το πέρασμα του χρόνου.

Για να προστατεύσετε τα μάτια σας, ο κ. Κανελλόπουλος συνιστά τα εξής:

- Αγοράστε από ένα κατάστημα οπτικών ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, τα οποία θα δεσμεύουν τη UV ακτινοβολία. Μην σας παραπλανήσει το χρώμα ή το κόστος τους. Η απορροφητική ικανότητα δεν εξαρτάται από το πόσο σκούρα είναι ούτε από το πόσο ακριβά. Το θέμα είναι να φέρουν τη σήμανση CE, να αναγράφουν ότι απορροφούν την UV και βεβαίως να μην τα έχετε αγοράσει από κάποιον πλανόδιο πωλητή (δεν θα είναι ελεγμένα).

- Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά που διαλέγετε γράφουν ότι απορροφούν τόσο την υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) όσο και την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB).

- Προτιμήστε τα γυαλιά που καλύπτουν τα μάτια και από το πλάι. Όσο πιο μεγάλα είναι τα γυαλιά και όσο περισσότερη περιφέρεια των ματιών καλύπτουν, τόσο μεγαλύτερη προστασία παρέχουν από τον ήλιο.

- Να φοράτε καπέλο. Για μέγιστη προστασία, πρέπει να φοράτε τα γυαλιά ηλίου μαζί με καπέλο μα φαρδύ γείσο, που θα σκιάζει καλά τα μάτια σας.

- Μην επαφίεστε στους φακούς επαφής. Ακόμα κι αν παρέχουν κάποια προστασία από την UV, πρέπει να φοράτε και τα γυαλιά ηλίου σας.

- Μην σας ξεγελούν τα σύννεφα. Χειμώνα-καλοκαίρι, με ή χωρίς συννεφιά, πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε εκτός κτηρίων, διότι περισσότερο από το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα και φτάνει έως την επιφάνεια της γης.

- Μην κοιτάζετε ποτέ «κατάματα» τον ήλιο. Οποιαδήποτε στιγμή κι αν το κάνετε αυτό, ακόμα και στη διάρκεια μιας έκλειψης, κινδυνεύετε από ηλικιακή αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία είναι ουσιαστικά η βλάβη του βαθύτερου χιτώνα των ματιών εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας.

- Να θυμάστε ότι το δέρμα των βλεφάρων είναι πολύ ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία και επίσης χρειάζεται προστασία από αυτήν, ώστε να αποφύγει τυχόν καρκινικές αλλοιώσεις. Συνεπώς, να αλείφετε τα βλέφαρά σας με ειδικά, υποαλλεργικά προϊόντα, με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 15.

- Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν «καίει» ο ήλιος. Από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα το καλύτερο (όχι μόνο για τα μάτια, αλλά γενικώς) είναι να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους, διότι αυτές τις ώρες είναι πιο «δυνατή» η υπεριώδης ακτινοβολία. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεστε έξω, μην βγάλετε από το κεφάλι σας το καπέλο και από τα μάτια σας τα γυαλιά ηλίου.

- Μην ξεχνάτε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Όλων τα μάτια κινδυνεύουν από τον ήλιο, συνεπώς χρειάζονται κι αυτοί καπέλα και γυαλιά ηλίου.

Πηγή: ygeia.tanea.gr

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια