Σήμα κινητής τηλεφωνίας και σύνδεση Ιντερνετ μέσω αεροστάτου! Είναι η νέα ιδέα που δοκιμάζει η Google σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ιντερνετική πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.

Το πείραμα περιλαμβάνει προς το παρόν 30 αερόστατα που θα αιωρούνται στη στρατόσφαιρα, σε απόσταση 12 μιλίων από τη Γη, και ειδικότερα πάνω από τη Νέα Ζηλανδία, και θα δίνουν σήμα κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ σε 50 εθελοντές στο έδαφος. Η βασική αρχή του συστήματος είναι ότι το σήμα θα μεταφέρεται από αερόστατο σε αερόστατο και, τελικά, στον παγκόσμιο ιστό πίσω στη Γη. Οι ενδιαφερόμενοι θα συνδέονται με το «ιπτάμενο» δίκτυο των αεροστάτων μέσω μιας ειδικής κεραίας που θα είναι εγκατεστημένη στο σπίτι ή το κτήριο όπου ζουν κι εργάζονται.

«Πιστεύουμε ότι θα ήταν πράγματι εφικτό», εξηγεί ο επικεφαλής του προγράμματος, Μάικ Κάσιντι, «να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο από αερόστατα που θα πετούν πάνω από τη Γη με τη βοήθεια των στρατοσφαιρικών ανέμων, το οποίο θα παρέχει ιντερνετική πρόσβαση σε περιοχές στο έδαφος. Είναι ακόμη πολύ νωρίς, αλλά έχουμε φτιάξει ένα τέτοιο σύστημα, με αερόστατα που πετούν δύο φορές πιο ψηλά από τα αεροπλάνα, για να στέλνει σήμα στη Γη με ταχύτητες παρόμοιες με εκείνες των δικτύων 3G ή και μεγαλύτερες. Ελπίζουμε, έτσι, ότι τα αερόστατα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εναλλακτική επιλογή για τη σύνδεση απομακρυσμένων, αγροτικών και μη προνομιούχων περιοχών και για τη διευκόλυνση των τηλεπικοινωνιών έπειτα από μεγάλες φυσικές καταστροφές».

Η Google έχει αναπτύξει κι ένα σύστημα για να ελέγχει την πορεία των αεροστάτων - αλλάζει το ύψος στο οποίο βρίσκονται τα αερόστατα, ώστε να χρησιμοποιούν τους ανέμους που πνέουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση -, ενώ μετά τη Νέα Ζηλανδία σχεδιάζει να επεκτείνει το πείραμα και σε άλλες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Ουρουγουάη, η Αυστραλία και η Χιλή. Υπάρχουν, βεβαίως, αρκετά φυσικά εμπόδια για την ιντερνετική συνδεσιμότητα - όπως ζούγκλες και βουνά -, αλλά και προκλήσεις που συνδέονται με το κόστος, ωστόσο οι ερευνητές είναι αποφασισμένοι να κυνηγήσουν το όραμα. 


Πηγή: enet.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

networkedBlogs

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια