Ο Άντριου Μπιλ, ένας τραπεζίτης από το Τέξας των Η.Π.Α. και αυτοδίδακτος μαθηματικός, προσφέρει επιπλέον κίνητρο στους απανταχού μαθηματικούς, ανακοινώνοντας την αύξηση ειδικού χρηματικού βραβείου από 100.000 σε 1 εκατομμύριο δολάρια, τα οποία θα δοθούν σε όποιον καταφέρει να αποδείξει μία μαθηματική εικασία την οποία ανακάλυψε ο ίδιος το 1993.

Πρόκειται για παρακλάδι του θρυλικού Τελευταίου Θεωρήματος του Γάλλου μαθηματικού Φερμά, που παρέμενε για εκατοντάδες χρόνια άλυτο και το οποίο επίλυσε το 1994 ο μαθηματικός Άντριου Γουάιλς.

Το τελευταίο θεώρημα του Fermat, που παρέμεινε άλυτο για εκατοντάδες χρόνια, διατυπώνεται ως εξής: τρεις θετικοί ακέραιοι αριθμοί a, b, και c δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την εξίσωση a^x + b^x = c^x για κάθε ακέραιο αριθμό x μεγαλύτερο από το δύο.

Ο Andy Beal δούλευε πάνω στο τελευταίο θεώρημα του Fermat, όταν σκόνταψε πάνω σ' ένα νέο πρόβλημα: Αν a^x + b^y = c^z όπου α, b, c, x, y και z είναι θετικοί ακέραιοι και x, y και z είναι όλοι τους μεγαλύτεροι από το 2, τότε οι α, b και c πρέπει να έχουν ένα κοινό πρώτο παράγοντα. 

Έτσι λοιπόν, όποιος καταφέρει να βρει πρώτος μια απόδειξη στην εικασία του Beal, η οποία θα εγκριθεί από μια επιτροπή ορισμένη από την Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία, θα γίνει πλουσιότερος κατά $1,000,000.Υ.Γ. ClopYPastE

Για την πλήρη περιγραφή του προβλήματος πατήστε εδώ.

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τους όρους συμμετοχής, πατήστε εδώ.

Πηγή: patrasevents.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια