Ένα φτηνό ναρκωτικό, το οποίο καπνίζεται αλλά και χρησιμοποιείται με ενδοφλέβια χορήγηση, κάνει θραύση στις γειτονιές της Αθήνας και αφήνει πίσω του ζωντανά ζόμπι να περιφέρονται στους δρόμους της μεγαλούπολης. Το όνομα αυτού "shisha". Τί ακριβώς όμως είναι αυτό το ναρκωτικό, από τί αποτελείται, ποιές είναι οι παρενέργειες και ποιοί το προτιμούν;

Το "shisha" είναι η βάση κρυσταλλικής μεταμφεταμίνης, δηλαδή πρόκειται για προϊόν αμφεταμίνης, γίνεται με παράλλαξη της μοριακής δομής της αμφεταμίνης και βρίσκεται σε κρυσταλλική μορφή. Αυτό προέρχεται από μία σύντομη, εύκολη και φτηνή διαδικασία που μπορεί να γίνει ακόμα και σε μία κουζίνα ενός σπιτιού. Μεταξύ των εξαρτημένων χρηστών το "shisha" εμφανίζεται σαν κάτι που είναι επικίνδυνο και γι' αυτό σε γενικές γραμμές προσπαθούν αν το αποφύγουν. Η τιμή του όμως η οποία είναι πολύ χαμηλή τους οδηγούν στο να κάνουν χρήση.

«Με λίγες γνώσεις χημείας και μία προφύλαξη μπορεί να το φτιάξει ο καθένας» εξηγεί ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος από το ΚΕΘΕΑ και συμπληρώνει «υγρά μπαταρίας, σαμπουάν ακόμη και λάδια μηχανής είναι μέρος των συστατικών. Ο φώσφορος είναι ένα από τα συστατικά του "shisha". Τα άλατα των υγρών της μπαταρίας περιέχουν φώσφορο και γι' αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθούν».

Το "shisha" είναι το πιο φθηνό ναρκωτικό της αγοράς: «Οι τιμές είναι σχετικές, οι μαρτυρίες των χρηστών μας λένε πως μπορεί να το βρει κάποιος και με 1 ευρώ ενώ η έρευνα που έκανε η εφημερίδα Guardian λέει πως το βρήκαν 6 ευρώ» εξηγεί ο κ. Παπαναστασάτος, ο οποίος τονίζει πως για να κάνει κάποιος χρήση αυτού του ναρκωτικού σημαίνει πως είναι ήδη χρήστης: «Η ουσία είναι γνωστή εδώ και χρόνια αλλά δεν φαινόταν να είναι δημοφιλής στον χώρο των εξαρτημένων. Στη μικρή ομάδα των εξαρτημένων - που είναι και άστεγοι στην Αθήνα - περίπου από το 2010 έχουμε δει την εξάπλωση του. Δεν είναι η ουσία εισαγωγής στην κουλτούρα των ναρκωτικών. Είναι μία ουσία η οποία έρχεται να συμπληρώσει το ρεπερτόριο των ουσιών όταν κάποιος είναι εξαρτημένος. Δεν ξεκινάει κάποιος με το "shisha". Πρέπει να είσαι μέλος μίας κουλτούρας, στην οποία οι ουσίες είναι μέρος της καθημερινότητάς σου για να μην πονάς. Προφανώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ουσίες που συνήθως χρησιμοποιούσαν για να μην πονάνε και γι' αυτό στρέφονται σ αυτή».

Το shisha είναι μία ουσία διεγερτική. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούν μία διεγερτική ουσία, ενώ μέχρι πρότινος προτιμούσαν οπιούχα δηλαδή κατασταλτικές ουσίες, δείχνει πως το χαρακτηριστικό του πληθυσμού είναι η πολυχρήση. Το ότι είναι διεγερτική αυτή η ουσία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών. Το "shisha" συνδέεται, επίσης, με σεξουαλική υπερδιέγερση και επιτίθεται στην αντίληψη του χρήστη γρήγορα κάνοντας αδύνατη οποιαδήποτε σκέψη. Εξαιτίας του υπάρχει αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων μεταξύ των γυναικών που κάνουν χρήση, αλλά και σημαντική αύξηση της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών. Τα αποτελέσματα όμως από τη χρήση αυτού του ναρκωτικού είναι εμφανή μετά από μόλις λίγες βδομάδες. «Δημιουργεί τέτοια βλάβη που μπορεί κάποιος να μην πεθάνει από την τοξικότητα του ναρκωτικού, αλλά από όσα προβλήματα έχει δημιουργήσει στον οργανισμό του. Τις ζημιές που προκαλεί στον οργανισμό η 20ετής χρήση ηρωίνης, το "shisha" τις προκαλεί σε ελάχιστο διάστημα» εξηγεί ο κ. Παπαναστασάτος. Με μία γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να δει τις επιπτώσεις που έχει το "shisha" στην εμφάνιση και κατ επέκταση στον οργανισμό. Ο κ. Παπαναστασάτος του ΚΕΘΕΑ εξηγεί «Στην αρχή το πρόσωπο και το σώμα του χρήστη γεμίζει πληγές, η απώλεια βάρους είναι άμεση, τα όργανα καταστρέφονται από τα χημικά, το δέρμα γεμίζει ρυτίδες, τα δόντια σαπίζουν, ενώ «καίγεται» το λίπος στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα άνθρωποι 25 και 30 ετών να μοιάζουν αποστεωμένοι».


Πηγή: koutipandoras.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια