Το ελληνικό παράλογο αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι φοιτητικές εστίες της χώρας, παρά τον εξορθολογισμό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τις εξώσεις ατόμων που έμεναν μέσα έως και... 22 χρόνια, όπως είχε συμβεί στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας μισθοδοτεί σήμερα έναν διοικητικό υπάλληλο, ο οποίος πριν από πολλά πολλά χρόνια είχε προσληφθεί ως... ναυαγοσώστης στη Φοιτητική Εστία του Αγίου Λουκά στην Πατησίων!

Την εποχή εκείνη η εστία εξωραϊζόταν και απέκτησε πισίνα. Ο νόμος προέβλεπε ότι οι δημόσιες πισίνες όφειλαν να έχουν και ναυαγοσώστη. Έτσι ο υπάλληλος προσελήφθη και παρέμεινε στη θέση του ακόμη και όταν η πισίνα σταμάτησε να λειτουργεί: είναι σφραγισμένη ακόμη και η πρόσβαση στον χώρο της εδώ και δώδεκα - δεκατρία χρόνια, ενώ νωρίτερα, είχε πλημμυρίσει στα σκουπίδια, αφού εκεί γίνονταν φοιτητικά πάρτι!

Πέρυσι, με νόμο της Αννας Διαμαντοπούλου η αρμοδιότητα των φοιτητικών εστιών, που μέχρι τότε ανήκαν στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), έπρεπε να περάσει στα Πανεπιστήμια, επειδή το ΕΙΝ καταργήθηκε (αντικαταστάθηκε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης). Όμως επειδή δεν είχαν ακόμα δημιουργηθεί τα ΝΠΙΔ που θα διαχειρίζονταν τις εστίες, η αρμοδιότητα της οικονομικής διαχείρισης παρέμεινε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αλλά η διοικητική αρμοδιότητα πέρασε στα ΑΕΙ. Έτσι ο ναυαγοσώστης - που κάποια άλλη διοικητική εργασία διεκπεραιώνει πλέον - πέρασε κι αυτός στην αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου ως υπάλληλός του.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ. Από το 2010 , σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Φίλιππο Λέντζα, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας είχε κάνει μια εκκαθάριση στις εστίες εκδιώκοντας άτομα που υπενοικίαζαν δωμάτια ή εκμεταλλεύονταν την απουσία ελέγχου για να μένουν μέσα χρόνια ολόκληρα, όπως ο 40άρης της Πάτρας που διέμενε από τα 18 του στην εστία «Τώρα όμως δεν ξέρω τι συμβαίνει, καθώς η αρμοδιότητα ελέγχου έχει περάσει στα ΑΕΙ», λέει.

Οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων, από την πλευρά τους, ξεκίνησαν μια διελκυστίνδα με το υπουργείο Παιδείας καθώς απαίτησαν να αναλάβουν καθαρές τις εστίες, δηλαδή μαζί με λειτουργικά έξοδα, τα οποία όμως τα υπολογίζουν περισσότερα από όσα δίνει το Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης και επίσης να ξεκαθαρίσει το ποιοί διαβιούν μέσα.

«Εμείς συντηρούμε τις εστίες με 27 εκατομμύρια τον χρόνο, τα Πανεπιστήμια ζητούν περισσότερα. Όμως αυτό δεν γίνεται στον καιρό που βρισκόμαστε. Σε λίγο καιρό θα ψηφιστεί νόμος που θα ξεκαθαρίσει το θέμα και στους επόμενους μήνες τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει τα ΝΠΙΔ που θα αναλάβουν και το μπάτζετ των εστιών εκτός από τη διοικητική τους διαχείριση», λέει ο κ. Λέντζας.

«Έχουμε προσφύγει στα δικαστήρια (ΣτΕ), γιατί δεν είναι δυνατόν να αναλάβουμε τις εστίες μόνο ως προς τη διαχείριση χωρίς τον προϋπολογισμό τους. Η απόφαση ήταν βιαστική, ελήφθη επειδή η τρόικα ήθελε να καταργήσει το ΕΙΝ», απαντά ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Γάτσιος

«Όμως τα χρήματα που δίνονται σήμερα δεν επαρκούν, η Εστία του Αγ. Λουκά λ.χ. χρειάζεται άμεσα ανακαίνιση, ενώ ανάλογα προβλήματα έχουν σχεδόν όλα τα ιδρύματα, ειδικά όταν ο προϋπολογισμός μας έχει μειωθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια», υπογραμμίζει.

Όπως είναι προφανές, στο θέμα των φοιτητικών εστιών βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο με έντονο κυματισμό. Τουλάχιστον υπάρχει ναυαγοσώστης!

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 

Αυστηρές προϋποθέσεις και διαμονή μόνο για ένα έτος προβλέπουν πλέον οι κανονισμοί λειτουργίας των φοιτητικών εστιών για την παραχώρηση δωματίων στους φοιτητές, προκειμένου να μην εμφανιστούν ξανά φαινόμενα κατάχρησης όπως στο παρελθόν.

Ο νέος κανονισμός (Νοέμβριος 2012) για την Εστία Καλαμαριάς, λ.χ., ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι οι ανάγκες για στέγαση ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό των διαθέσιμων δωματίων, διέπεται από δύο αρχές: «Η πρώτη συνίσταται στην παραχώρηση των δωματίων στους έχοντες οικονομικά και κοινωνικά τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η δεύτερη στο ότι ανάμεσα σε φοιτητές με ίσης σοβαρότητας ανάγκες είναι προτιμότερο το προνόμιο της στέγασης να προσφερθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους για μικρότερο χρονικό διάστημα, παρά σε λίγους τυχερούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους».

Κριτήριο για τη διαμονή στην εστία είναι η οικονομική και οικογενειακή κατάστασή των φοιτητών. Συνεκτιμώνται λόγοι υγείας και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και κριτήρια ακαδημαϊκής επίδοσης (να έχει επιτύχει κατά την στιγμή που κρίνεται η αίτηση σε αριθμό μαθημάτων ίσο ή μεγαλύτερο του 50% των μαθημάτων των προηγουμένων ετών) καθώς και συμπεριφοράς των υποψηφίων σε πρότερη παραμονή τους στις εστίες. Η παραχώρηση δωματίων γίνεται μόνο για ένα ακαδημαϊκό έτος.

Πηγή: tanea.gr

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια